Продължете към съдържанието

История на клуба

Събо Николов

Събо Николов

 Основите на ротарианското движение в Панагюрище се полагат от група ентусиасти – Красимир Немигенчев, Ясен Христов, Христо Чочев и Йордан Йорданов, през м. октомври 1998 г., като Предварителен Ротари клуб в зоната на Дистрикт 2480.

   Три години панагюрските ротарианци доказват с голямо усърдие и трудолюбие, че са достойни с делата си в полза на обществото, за да бъдат утвърдени в голямото ротарианско семейство. Признанието и радостта за нас не закъсняват. На 23 ноември 2001 г. панагюрският клуб е чартиран. Чартърният лист тържествено е връчен на 18 декември 2001 г., лично от президента на Ротари интернешънъл – Ричард Д. Кинг в резиденция „Бояна”.

   Ние, панагюрските ротарианци сме наследници на първия ротарианец–българин Събо Николов, родом от Панагюрище. Днес ние всички отдаваме почитта си към него. Трудолюбието е пословично за Събо Николов. А съдбата ни отрежда да бъдем достойни негови последователи.

   Ротари е приятелство! Да подадеш ръка! Да си човеколюбив! Да вървиш начело! Да превръщаш мечтите в реалност! Това е само минималното, за да работиш в служба на обществото.

  В поредицата на тези слова, нека да си припомним част от ротарианската молитва, изсечена и на обелиска „Събо Николов” – „цялото човечество да бъде изпълнено с доброто, мир и любов!”. Това послание отправяме, с топлото и сърдечност, към всички, за да следваме примера на знаменития панагюрец.

 

18.12.2001 г. – Чартиране на клуба

Първите носители на наградата „Пол Харис“