Начало За Ротари Цели Новини Контакти

 

Четиристранният тест

Това ли е истината?
   
Справедливо ли е спрямо всички, които засяга?
   
Ще създаде ли това добронамереност и по-добри приятелства?
   
Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?
   
   
 

 

 

Историческа  справка

 Основите на ротарианското движение в Панагюрище се полагат от група ентусиасти – Красимир Немигенчев, Ясен Христов, Христо Чочев и Йордан Йорданов, през м. октомври 1998 г., като Предварителен Ротари клуб в зоната на Дистрикт 2480.

Три години панагюрските ротарианци доказват с голямо усърдие и трудолюбие, че са достойни с делата си в полза на обществото, за да бъдат утвърдени в голямото ротарианско семейство. Признанието и радостта за нас не закъсняват. На 23 ноември 2001 г. панагюрският клуб е чартиран. Чартърният лист тържествено е връчен на 18 декември 2001 г., лично от президента на Ротари интернешънъл – Ричард Д. Кинг в резиденция „Бояна”.

Ние, панагюрските ротарианци сме наследници на първия ротарианец–българин Събо Николов, родом от Панагюрище. Днес ние всички отдаваме почитта си към него. Трудолюбието е пословично за Събо Николов. А съдбата ни отрежда да бъдем достойни негови последователи.

Ротари е приятелство! Да подадеш ръка! Да си човеколюбив! Да вървиш начело! Да превръщаш мечтите в реалност! Това е само минималното, за да работиш в служба на обществото.

В поредицата на тези слова, нека да си припомним част от ротарианската молитва, изсечена и на обелиска „Събо Николов” – „цялото човечество да бъде изпълнено с доброто, мир и любов!”. Това послание отправяме, с топлото и сърдечност, към всички, за да следваме примера на знаменития панагюрец.

               Събо Николов

Роден е през 1870 г. в Панагюрище. На 16 заминава за САЩ като прислужник на прибиращ се в родината си  от България протестантски пастор. Там работи в текстилна фабрика и едновременно учи. След завършване на вечерна гимназия Николов следва във Вустерския технологичен институт. Около 1904 г. преминава на самостоятелна работа, а към 1920 г. е вече вицепрезидент и старши съдружник на Леланд-Гифърд къмпани (за машиностроене и металообработване).

През 1915 г. Събо Николов е приет за член на Ротари клуб – Уорчестър, САЩ. Това е първият българин-ротарианец. Верен на ротарианските принципи той осигурява стипендии на редица младежи-българи, които следват в чужбина.

В завещанието на Събо Николов е предвидено щедро дарение за родния му град Панагюрище. Основаната от него фондация и до ден днешен подпомага болницата тук. Той използва всяка възможност, за да включи България в програмите на своя клуб и лобиране пред други американски фондации.

Събо Николов умира през 1959 г. в САЩ.

 

 


 

            В момента РК-Панагюрище се състои от 34 члена и развива активна дейност в полза на обществото, което се изразява в различни направления:

2000 – 2001 г.

-         Възстановителна и ремонтна дейност на културни забележителности в гр. Панагюрище – ремонт на покрива на църквата „Св. Георги”.

 

2001 – 2002 г.

-         Опазване на нашите деца –“Не на дрогата”;

-         Екология.

-         Традиционно подпомагане на децата от дом „Павел Бобеков”.

 

2002 -2003 г.

-         Организиране на творчески срещи и изложби за популяризирането на възможностите за културен туризъ в Панагюрище;

-         Организиране на конкурс за изработване на паметни знаци на входовете на гр. Панагюрище, както и финансовото му осигуряване.

 

2003 – 2004 г.

-         Изграждане на първия паметен знак край входно-изходен път Панагюрище – Пазарджик;

-         Международен младежки обмен с РК гр. Линкълн, щат Небраска (САЩ);

 

2004 -2005 г.

-         Набиране на средства по програмата „Полио плюс” и ваксиниране на децата от дом „Павел Бобеков” родени преди 1991 г.

-         Организиране на конкурс за изработване на паметник на първия-ротарианец българин Събо Николов, както и неговото финансово обезпечаване.

 

2005 -2006 г.

-         Участие в кампанията за набирането на средства и материали за възстановяването на параклиса „Св. Богородица”;

-         Програма „Борба с неграмотността”.

 

2006 – 2007 г.

-         130 години от Априлската епопея – финансово обезпечаване на паметника на Райна Княгиня.

 

2007 – 2008 г.

-         Изграждане на втория паметен знак край входно-изходен път Панагюрище – София;

-         Организиране на конкурс за изграждане на чешма пред Минералната баня в гр. Панагюрище – програмата „За чиста вода”.

 

2008 – 2009 г.

-         Изграждане на чешмата пред Минералната баня в гр. Панагюрище.

                      Партньорство с клубове за съвместни проекти:

-         Изложба на графиня Ан Дьо Колбер-Христофоров, Париж, Франция, съвместно с Ротари клуб София;

-         Организиране на национален маратон „Обиколка на язовир Батак”, съвместно с Ротари клубовете Пазарджик и Велинград.

 

 

 

© 2009 All rights reserved.