Начало За Ротари Цели Новини Контакти

 

Четиристранният тест

Това ли е истината?
   
Справедливо ли е спрямо всички, които засяга?
   
Ще създаде ли това добронамереност и по-добри приятелства?
   
Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?
   
   
 

 

 

„Ротари клуб” Панагюрище дари на Историческия музей фототипно издание на най-ценната средновековна книга на кирилица – Четириевангелието на цар Иван Александър

 

    В Деня на Народните будители, ден в който почитаме специфично българските личности, допринесли за съхраняването на българщината,    Исторически музей-Панагюрище получи много ценно дарение, съобщиха от културната  институция.

 

 

 

 

 

 

„Ротари клуб”- Панагюрище, с настоящ президент Нистор Хаинов дари на музея фототипно издание на Лондонското Четириевангелие на цар Иван Александър. Дарението е на стойност 350 лв. Отпечатани са 950 копия на този скъпоценен ръкопис . Всяко едно от тях има уникален номер за разпознаване. Изданието, дарено на музея е под номер 324. Копието, е изключителна прецизна изработка, с корица от червено кадифе със златен обков.

 

Волята на дарителя е уникалния препис да се използва за нуждите на Исторически музей-Панагюрище и цялата общественост. В знак на благодарност доц. д-р Атанас Шопов, директор на институцията връчи на дарителя Свидетелство за дарение, с което изказа признателност за получената ценност в този светъл празничен ден!

Най-ценната средновековна книга на кирилица – Четириевангелието на цар Иван Александър, познато и като „Лондонското евангелие“ е създадено през 1356 г. То е сред най-значимите паметници, свидетелстващи за българските книжовност и изобразително изкуство от периода. Съдържа общо 366 цветни миниатюри и представлява уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.

Оригиналното Четириевангелие има интересна съдба. След падането на столицата Търново през 1393 г. е изнесено в Молдова, където го откупва местен владетел. В последствие, ръкописът е дарен на един от светогорските манастири. Оттам през 1837 г. го изнася, според собствените му думи като дарение, англичанинът Робърт Карзън. През 1917 г. неговият архив, включително българският том, са дарени на Британския музей. След основаването на Британската библиотека през 1973 г. ръкописът става част от нейния фонд, където се намира и днес.

 


АРХИВИ

 

 

 

 

Връчване на  „Призът за прослава на Панагюрище и България” -2012 г.

Среща на Ротари клубовете от зона VII    

Конкурс за есе на тема: „Опознай себе си, прегърни човечеството”. - PK Панагюрище

Наградите на Ротари клуб – Панагюрище „Ротари ПРИЗнание” за 2010

Посещение на Дистрикт гуверньора за ротарианската 2010 - 2011 год. в България - Красимир Ганчевв Панагюрище 15.11.2010 г.

Национален фестивал "Родолюбие" - 2010 г.

Връчване на  „Призът за прослава на Панагюрище и България” -2008 г.

Работна среща на РК - Панагюрище с ръководствоно на общината

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 All rights reserved.