Полиомиелит  е парализиращо и потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване, което най-често засяга деца под 5-годишна възраст. Вирусът се разпространява от човек на човек, обикновено чрез замърсена вода. След това може да атакува нервната система.

Нашата цел

Ротари работи над премахването на полиомиелита повече от 30 години. Нашата цел да освободим света от тази болест е по-близка от всякога.

Като основател на Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита намалихме случаите на полиомиелит с 99,9 процента от първия ни проект за ваксиниране на деца във Филипините през 1979 г.

Помогнахме на имунизацията на повече от 2,5 милиарда деца в 122 държави. Досега Ротари е допринесъл повече от 1,8 милиарда долара за премахване на болестта в световен мащаб.

Днес полиомиелитът остава ендемичен само в Афганистан, Нигерия и Пакистан. Но е важно да продължите да работите, за да запазите полиомиелит в други страни. Ако всички усилия за ликвидиране спряха днес, в рамките на 10 години, полиомиелит може да парализира до 200 000 деца всяка година.